Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

Πρόταση περιβαλλοντικών οργανώσεων για μια «Αττική χωρίς σκουπίδια»


Ολοκληρωμένη πρόταση διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική, χαμηλού κόστους και φιλική προς το περιβάλλον, παρουσίασαν την Τρίτη τέσσερις περιβαλλοντικές οργανώσεις, η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, η Greenpeace, η WWF και το Δίκτυο Μεσόγειος SOS.

«Η προοπτική για Αττική χωρίς σκουπίδια είναι στο χέρι μας» τόνισαν οι εκπρόσωποι των οργανώσεων παρουσιάζοντας στα γραφεία της Greenpeace την πρότασή, με τίτλο Ολοκληρωμένο σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων στην Αττική.

Στόχος, είπαν, είναι η δρομολόγηση θεσμικών μέτρων και η δημιουργία των απαραίτητων υποδομών στον άξονα πρόληψη, επαναχρησιμοποίηση, κομποστοποίηση, ανακύκλωση.

Χαρακτήρισαν «εφικτό και ρεαλιστικό» το σχέδιό τους, η υλοποίηση του οποίου για τα επόμενα πέντε χρόνια απαιτεί χρηματοδότηση 24 εκατ. ευρώ ετησίως από το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Το συνολικό κόστος για την Αττική εκτιμάται σε 119 εκατ. ευρώ. Οι συντάκτες της πρότασης εκτιμούν ότι είναι ασύγκριτα πιο οικονομική -κατά περίπου 6 έως 10 φορές- οικονομικότερο σε σχέση με άλλες λύσεις -το σχέδιο δεν παράγει τοξικά απόβλητα και δεν απαιτεί χώρους ταφής.

Στην πρόταση περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων η ανάπτυξη υπηρεσιών ανακύκλωσης σε περισσότερους από 650 ΟΤΑ με παράλληλη δημιουργία 2.370 νέων θέσεων εργασίας σταθερής απασχόλησης και ακόμα 1.420 μερικής απασχόλησης, συμβάλλοντας έτσι στην «πράσινη ανάπτυξη» των τοπικών οικονομιών.

Σε θεσμικό επίπεδο, προτείνονται μέτρα όπως η Δημιουργία Εθνικού Οργανισμού Διαχείρισης συσκευασιών και άλλων προϊόντων, δικαιότερος τρόπος χρέωσης των ΟΤΑ για τους ΧΥΤΑ και των τελών για τους δημότες, η δημιουργία 25 Κέντρων Ανακύκλωσης, η δρομολόγηση οικιακής κομποστοποίησης, δράσεις προετοιμασίας των ΟΤΑ για κομποστοποίηση και άλλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η κυβέρνηση καταδικάζει τη χώρα σε τεχνολογική και περιβαλλοντική καθυστέρηση στη διαχείριση απορριμμάτων

  Ο νέος Εθνικός Σχεδιασμός Διαχείρισης Αποβλήτων και η στρατηγική της χώρας όσον αφορά στην πρόληψη, στη διαλογή στην πηγή και στην ανακύκλ...