Τετάρτη, 26 Μαΐου 2010

Το μεγάλο "πράσινο" deal για τον Αμβρακικό


Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα "ΑΝΑ.Σ.Α"

20 χρόνια φαγούρας χρειάστηκαν για να παραδοθεί οριστικά και αμετάκλητα ο Αμβρακικός Κόλπος στους καταστροφείς του. Με bonus track 120 εκατ. ευρώ.

Σε διαβούλευση έχει θέσει το Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα για τον Αμβρακικό Κόλπο με τον προσανατολισμό του να βρίσκεται σε αντίθετη κατεύθυνση από τις μεγάλες διεκδικήσεις των φορέων και των κατοίκων της περιοχής για ουσιαστική προστασία και ανάπτυξη. Με έμφαση - στα όρια της εμμονής - στον άξονα της «πράσινης ανάπτυξης» δείχνει τον δρόμο για επενδύσεις απ’ όσους όλα τα προηγούμενα χρόνια καταλήστευσαν τα αποθέματά του και εγκλημάτησαν για την περιβαλλοντική του υποβάθμιση. Κυρίως όμως καταργεί το δημόσιο φυσικό πλούτο.
Το 2006 η Εταιρεία Ανάπτυξης Αμβρακικού και οι φορείς, που τη συγκροτούν προχώρησαν στη εκπόνηση σχεδίου με στόχο την υλοποίηση αναπτυξιακών παρεμβάσεων στην περιοχή ως αντιστάθμισμα των περιβαλλοντικών (στα χαρτιά) περιορισμών, που επιβάλει η Κοινή Υπουργική Απόφαση σύμφωνα με την οποία ο υγροβιότοπος αποτελεί Εθνικό Πάρκο.
Μόνο και μόνο η πρόβλεψη αμοιβής τεχνικού συμβούλου με 10 εκατομμύρια ευρώ από το συνολικό προϋπολογισμό του προγράμματος κάνει φανερό ποιοί θα κάνουν κουμάντο στον Αμβρακικό.
Το πρόγραμμα διαρθρώνεται σε τέσσερις άξονες, που περιγράφουν αντικρουόμενες δράσεις. Κάνει λόγο για την εντατική ανάπτυξη υδατοκαλλιεργειών και ιχθυοκαλλιεργειών. Σύμφωνα με το Σύλλογο «Ενεργοί Πολίτες» (από τους πρώτους φορείς, που αντιδρούν και εκφράζουν αντιρρήσεις, επιφυλάξεις και αντιπροτάσεις) πρόκειται για «αυτοκτονία» αφού επιστημονικές μελέτες (που το ελληνικό δημόσιο έχει χρηματοδοτήσει) αποδεικνύουν, ότι η θαλάσσια λεκάνη καταλαμβάνεται κατά 70-80% από ανοξικές μάζες εξ αιτίας των πολλών οργανικών φορτίων και οι οποίες προκάλεσαν τους μαζικούς θανάτους των ψαριών ιχθυοκαλλιεργειών το 1998, 1999 και 2008 με όλες τις τραγικές συνέπειες.
Έτσι οι 20 ιχθυοκαλλιεργητικές μονάδες, που ήδη λειτουργούν στον Αμβρακικό επιβαρύνουν άμεσα τη θαλάσσια λεκάνη και 126.000 τόνοι οργανικής ύλης (προέρχεται από την χαμένη τροφή που δεν προλαβαίνει να καταναλωθεί, τα περιττώματα των ψαριών, τα αντιβιοτικά και τις χαλκούχες ενώσεις που χρησιμοποιούνται για την πλύση των διχτυών) επικάθεται στο βυθό του Αμβρακικού ως μαύρο χαλί και μετατρέποντάς τον σε «νεκρά θάλασσα». Επί πλέον αυτή η δραστηριότητα βρίσκεται σε αντίφαση με οικοτουριστικές δραστηριότητες, κολύμβηση και καταδύσεις που προτείνονται μέσα από το σχέδιο.
Παράλληλα και οι αλιείς της περιοχής ζητώντας την απομάκρυνση των ιχθυοκαλλιεργειών προτείνουν για τον εμπλουτισμό των ιχθυοαποθεμάτων του Κόλπου την ουσιαστική επαναλειτουργία του ιχθυογενετικού σταθμού Πωγωνίτσας με ενδημικά είδη, τόσο για τον εμπλουτισμό της θαλάσσιας λεκάνης όσο και των λιμνοθαλασσών και έτσι να αυξηθούν και οι θέσεις απασχόλησης στους συνεταιρισμούς και ελεύθερους αλιείς.
Στο σχέδιο, που έχει τεθεί σε διαβούλευση δεν γίνεται καμία αναφορά για δράσεις απομάκρυνσης των δεξαμενών υγρών καυσίμων, που υπάρχουν και στην Αμφιλοχία και οι οποίες από μόνες τους αποτελούν διαρκή κίνδυνο για τον Αμβρακικό.
Το σχέδιο επίσης δεν περιγράφει τολμηρές δράσεις για την αποκατάσταση του στομίου του Αμβρακικού από το εκτεταμένο μπάζωμα, που έχει προκαλέσει η ιδιωτική μαρίνα στο Άκτιο.
Στον δεύτερο άξονα του σχεδίου, προϋπολογισμού 53 εκ. ευρώ περιλαμβάνονται δράσεις διαχείρισης και προστασίας φυσικού περιβάλλοντος, διαχείριση και βελτίωση λιμνοθαλασσών, επεξεργασία λυμάτων και διαχείριση αστικών απορριμμάτων και περιγράφεται η κατασκευή και η λειτουργία μονάδας επεξεργασίας ζωϊκών αποβλήτων και φλούδας πορτοκαλιού από ιδιώτες και όχι από την αυτοδιοίκηση και μάλιστα από εκείνες τις επιχειρήσεις (πτηνοκτηνοτροφικές κυρίως), που χρόνια τώρα δεν λειτουργούν ούτε τους βιολογικούς καθαρισμούς επιβαρύνοντας τον Αμβρακικό.
Στον τρίτο άξονα του σχεδίου προϋπολογισμού 26,7 εκ. ευρώ που περιλαμβάνει: ανάδειξη οικοσυστημάτων, αναπλάσεις χώρων, οικισμών και ανάδειξη μνημείων πολιτισμού και επενδυτικές δραστηριότητες οικοτουρισμού – αγροτουρισμού, αξιοποίησης χαρακτηριστικών τοπικών προϊόντων και αλιευτικών προϊόντων την πρωτοκαθεδρία θα διατηρούν οι «ιερές» επιχειρήσεις της Μονής Προφήτη Ηλιού, η οποία κατέχει λιμνοθάλασσες και διβάρια.
17,9 εκατ. ευρώ θα χαρίσει το σχέδιο σε μελετητικά γραφεία για την « Εφαρμογή τεχνολογικά καινοτόμων προσεγγίσεων στην πρωτογενή παραγωγή και διασφάλιση ποιότητας και σήμανσης στα προϊόντα του πρωτογενή τομέα». Σε αυτό τον άξονα ενθαρρύνονται εκτός των άλλων και ΑΠΕ μέσω αιολικών συστημάτων, όταν ο κόλπος βρίσκεται στη διαδρομή μεταναστευτικών πουλιών και εκεί διαβιούν προστατευόμενα ήδη. Επίσης προτείνεται η αξιοποίηση της γεωθερμίας φυσικά από ιδιώτες και δεν διασφαλίζεται η δωρεάν ενέργεια από το πεδίο της Συκιάς προς τους αγρότες της περιοχής.
Μετά από τη λειτουργία των αναπτυξιακών συνδέσμων, τα αλλεπάλληλα συνέδρια και τις διεκδικήσεις ο Αμβρακικός βρίσκεται μια… ανάσα πριν την εκχώρησή του στους ιδιώτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: