Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μεσοπρόθεσμο "ριφιφί" εις βάρος του περιβάλλοντος

Σταυρογιάννη Λ.
Ημερομηνία δημοσίευσης: Αυγή 27/10/2011

Το εκτεταμένο “ριφιφι” στους πόρους του "πράσινου ταμείου" έως εξοντώσεώς του επιβεβαίωσε χθες ο τύποις υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου σε συνέντευξη Τύπου, στην έδρα του ταμείου στο κέντρο της Αθήνας. Από τα 4 δισ. ευρώ προβλεπόμενα έσοδα, "με συντηρητικές προβλέψεις" για το χρονικό διάστημα 2011-2014, μόλις τα 400 εκατ. θα διατεθούν για τους σκοπούς ίδρυσης του ταμείου και τα 3,6 θα κατευθυνθούν στη μαύρη τρύπα του προϋπολογισμού.

Μόλις 400 εκατ. ευρώ από τα 4 δισ. του Πράσινου Ταμείου θα διατεθούν για τους σκοπούς της ίδρυσής του

Έμπλεος υπερηφάνειας για την αρπαγή του 95% των πόρων του ταμείου, ο ΥΠΕΚΑ έφτασε στο σημείο να υποστηρίξει ότι το πλαφόν του 5% (αυτό που μένει στο ταμείο μετά την αλλαγή στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών) στις ετήσιες δαπάνες είναι δυνητικό... και πρόσθετη εξασφάλιση ότι δεν θα εξελιχθεί σε εργαλείο μικροπολιτικής εκμετάλλευσης στα χέρια του εκάστοτε υπουργού ΠΕΚΑ.

Ο υπουργός και ο πρόεδρος του ταμείου Κ. Σερράος δήλωσαν άγνοια για το αν έχει αποδοθεί το 50% του φόρου κατανάλωσης στη βενζίνη, ενώ δεν έδωσαν σαφή εικόνα για το περιεχόμενο του κουμπαρά έως το τέλος του 2011. Πάνω από ένα δισ. είπαν θα φτάσει.

Σε αυτά περιλαμβάνονται τα αποθεματικά του 282 εκατ., 40 εκατ. του ειδικού φορέα δασών, 7,5 εκατ. ευρώ από τη δημοπράτηση των περισσευούμενων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα της φετινής χρονιάς και 300 εκατ. ευρώ από το ειδικό τέλος νομιμοποίησης ημιυπαίθριων και λοιπών παρανομιών στα κτήρια με οικοδομική άδεια.

Παρά το γεγονός ότι οι διατάξεις του νόμου αυτού προβλέπουν ότι τα χρήματα αυτά διατίθενται για απόκτηση ελεύθερων χωρών, κοινοχρήστων κ.λπ. στους δήμους από τους οποίους προέρχονται οι δηλώσεις διατήρησης και άρα οι πιθανότητες να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές οι πράξεις αυτές από το ΣτΕ είναι πολλές, ο Γ. Παπακωνσταντίνου προεξόφλησε ότι το ΣτΕ δεν λειτουργεί εν κενώ και αναγνωρίζει τις ανάγκες και την κατάσταση της χώρας.

Σύμφωνα με την κατανομή των ψιχίων των 400 εκατ ευρώ, στο 2011 αναλογούν 60 εκατ., στο 2012 80 εκατ., στο 2013 120 εκατ. ευρώ και στο 2014 140 εκατ. ευρώ.

Όπως ανακοινώθηκε έχουν εγκριθεί πιστώσεις ύψους 21 εκατ., τα οποία θα διατεθούν για απαλλοτριώσεις ώστε να δημιουργηθούν κοινόχρηστοι χώροι όπως προβλέπονται από τα εγκεκριμένα ρυμοτομικά σχέδια σε 16 δήμους της Αττικής και 37 εκατ. για 18 δήμους της περιφέρειας. Επίσης περί τα 38 εκατ. ευρώ για άρση και επανεπιβολή απαλλοτρίωσης, η οποία αφορά όμως τα έτη 2012-2014.

Ακόμη δε και η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς τους 28 φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, προϋπολογισμού 1 εκατ. ευρώ, παρουσιάστηκε ως φοβερό και τρομερό έργο στήριξης των φορέων.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μια κρυμμένη υπόγεια απειλή

Η ρύπανση του εδάφους αποτελεί ανησυχητική απειλή για τη γεωργική παραγωγικότητα, την ασφάλεια των τροφίμων και την ανθρώπινη υγεία. Ωστόσο, πολύ λίγα είναι γνωστά για την κλίμακα και τη σοβαρότητα αυτής της απειλής, προειδοποιεί νέα έκθεση του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO).  Η εκβιομηχάνιση, οι πόλεμοι, οι εξορύξεις και η εντατικοποίηση της γεωργίας έχουν αφήσει όλα μια κληρονομιά ρύπανσης του εδάφους σε όλο τον πλανήτη, ενώ με την ανάπτυξη των πόλεων το έδαφος αντιμετωπίζεται ως νεροχύτης για όλο και μεγαλύτερες ποσότητες αστικών αποβλήτων, αναφέρει η έκθεση με τίτλο «Ρύπανση του εδάφουςμια κρυμμένη πραγματικότητα».  Η ρύπανση του εδάφους επηρεάζει τα τρόφιμα που τρώμε, το νερό που πίνουμε, τον αέρα που αναπνέουμε και την υγεία των οικοσυστημάτων μας και η δυναμική των εδαφών για την αντιμετώπιση της ρύπανσης είναι περιορισμένη. Εντούτοις, παρόλο που η εντατικοποίηση της γεωργίας, η βιομηχανική παραγωγή και η αστικοποίηση συνεχίζονται με ταχείς ρυθμούς…

Ακραία φαινόμενα, άναρχη δόμηση, ανύπαρκτη πρόληψη

Για κάθε πυρκαγιά και κάθε πλημμύρα, “απλώς” καταστροφική ή πολύ περισσότερο φονική, υπάρχουν και ευθύνες. Ευθύνες για τη μη πρόληψη, στο μέτρο του δυνατού, και ευθύνες για τις όποιες καθυστερήσεις και τα όποια λάθη στην αντιμετώπιση. Ευθύνες διαχρονικές και σημερινές, σε όλα τα επίπεδα
Ρεπορτάζ: Κάκη Μπαλή Έξι μέρες μετά την ανείπωτη τραγωδία στην ανατολική Αττική, με την εκατόμβη των θυμάτων και με ανθρώπους να αγνοούνται ακόμη, έξι μέρες μετά τις -ευτυχώς μη φονικές- πυρκαγιές στην Κινέτα και την Κρήτη, τρεις μέρες μετά τις απίστευτες πλημμύρες από ένα μπουρίνι στα βόρεια προάστια της Αθήνας, είναι εξαιρετικά δύσκολο να προχωρήσει κανείς σε έναν ψύχραιμο απολογισμό για το πώς έγιναν όλα αυτά και τι πρέπει να γίνει για να μην επαναληφθούν. Σίγουρα η απάντηση στα αγωνιώδη ερωτήματα δεν μπορεί να είναι ότι... φταίει το κακό το ριζικό μας. Βεβαίως, υπάρχουν και ακραία φαινόμενα, που οφείλονται είτε στην αλλαγή των χρήσεων γης είτε στην κλιματική αλλαγή. Αλλά σίγουρα για κάθε πυρκαγιά …

Μπορούν να υπάρξουν δασικές πόλεις;

Του Νίκου Μπελαβίλα* Σε μία καταστροφή σαν την προχθεσινή, αν επιτρέπεται να είναι κανείς ψύχραιμος, να αντέχει, να αναλύσει νηφάλια, οφείλει να ψάξει ξανά για τις αιτίες. Ταυτόχρονα να σκεφτεί την επομένη μέρα. Τι συνέβαινε στα δασοσκεπή και παράκτια προάστια πριν από τη μεγάλη πυρκαγιά, τι θα ακολουθήσει; Ας συμφωνήσουμε πρώτα στη λέξη "προάστια". Η Ραφήνα, το Μάτι, το Ζούμπερι, η Νέα Μάκρη, ο Μαραθώνας, οι Άγιοι Θεόδωροι, η Κινέτα δεν είναι μικροί παραθεριστικοί οικισμοί, χωριουδάκια με λίγα σπίτια και ανθρώπους μέσα στη φύση, δίπλα στη θάλασσα, όπως ήσαν πριν από το 1960. Δεν μιλάμε για χωριά διακοσίων - τριακόσιων κατοίκων, μέσα ή δίπλα στο δάσος, όπου χτυπάει η καμπάνα του συναγερμού, δίνεται εντολή στους κατοίκους να μείνουν στην κεντρική πλατεία για να σωθούν ή να εκκενώσουν. Μιλάμε για μεγάλες πόλεις. 20.000 κάτοικοι στη Ραφήνα και στο Πικέρμι χωρίς τους παραθεριστές, 16.000 στη Νέα Μάκρη, 12.000 στον Μαραθώνα. Ο καλοκαιρινός πληθυσμός υπερβαίνει κατά πολύ τους 100.…