Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2011

Μεσοπρόθεσμο "ριφιφί" εις βάρος του περιβάλλοντος

Σταυρογιάννη Λ.
Ημερομηνία δημοσίευσης: Αυγή 27/10/2011

Το εκτεταμένο “ριφιφι” στους πόρους του "πράσινου ταμείου" έως εξοντώσεώς του επιβεβαίωσε χθες ο τύποις υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου σε συνέντευξη Τύπου, στην έδρα του ταμείου στο κέντρο της Αθήνας. Από τα 4 δισ. ευρώ προβλεπόμενα έσοδα, "με συντηρητικές προβλέψεις" για το χρονικό διάστημα 2011-2014, μόλις τα 400 εκατ. θα διατεθούν για τους σκοπούς ίδρυσης του ταμείου και τα 3,6 θα κατευθυνθούν στη μαύρη τρύπα του προϋπολογισμού.

Μόλις 400 εκατ. ευρώ από τα 4 δισ. του Πράσινου Ταμείου θα διατεθούν για τους σκοπούς της ίδρυσής του

Έμπλεος υπερηφάνειας για την αρπαγή του 95% των πόρων του ταμείου, ο ΥΠΕΚΑ έφτασε στο σημείο να υποστηρίξει ότι το πλαφόν του 5% (αυτό που μένει στο ταμείο μετά την αλλαγή στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών) στις ετήσιες δαπάνες είναι δυνητικό... και πρόσθετη εξασφάλιση ότι δεν θα εξελιχθεί σε εργαλείο μικροπολιτικής εκμετάλλευσης στα χέρια του εκάστοτε υπουργού ΠΕΚΑ.

Ο υπουργός και ο πρόεδρος του ταμείου Κ. Σερράος δήλωσαν άγνοια για το αν έχει αποδοθεί το 50% του φόρου κατανάλωσης στη βενζίνη, ενώ δεν έδωσαν σαφή εικόνα για το περιεχόμενο του κουμπαρά έως το τέλος του 2011. Πάνω από ένα δισ. είπαν θα φτάσει.

Σε αυτά περιλαμβάνονται τα αποθεματικά του 282 εκατ., 40 εκατ. του ειδικού φορέα δασών, 7,5 εκατ. ευρώ από τη δημοπράτηση των περισσευούμενων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα της φετινής χρονιάς και 300 εκατ. ευρώ από το ειδικό τέλος νομιμοποίησης ημιυπαίθριων και λοιπών παρανομιών στα κτήρια με οικοδομική άδεια.

Παρά το γεγονός ότι οι διατάξεις του νόμου αυτού προβλέπουν ότι τα χρήματα αυτά διατίθενται για απόκτηση ελεύθερων χωρών, κοινοχρήστων κ.λπ. στους δήμους από τους οποίους προέρχονται οι δηλώσεις διατήρησης και άρα οι πιθανότητες να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές οι πράξεις αυτές από το ΣτΕ είναι πολλές, ο Γ. Παπακωνσταντίνου προεξόφλησε ότι το ΣτΕ δεν λειτουργεί εν κενώ και αναγνωρίζει τις ανάγκες και την κατάσταση της χώρας.

Σύμφωνα με την κατανομή των ψιχίων των 400 εκατ ευρώ, στο 2011 αναλογούν 60 εκατ., στο 2012 80 εκατ., στο 2013 120 εκατ. ευρώ και στο 2014 140 εκατ. ευρώ.

Όπως ανακοινώθηκε έχουν εγκριθεί πιστώσεις ύψους 21 εκατ., τα οποία θα διατεθούν για απαλλοτριώσεις ώστε να δημιουργηθούν κοινόχρηστοι χώροι όπως προβλέπονται από τα εγκεκριμένα ρυμοτομικά σχέδια σε 16 δήμους της Αττικής και 37 εκατ. για 18 δήμους της περιφέρειας. Επίσης περί τα 38 εκατ. ευρώ για άρση και επανεπιβολή απαλλοτρίωσης, η οποία αφορά όμως τα έτη 2012-2014.

Ακόμη δε και η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς τους 28 φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, προϋπολογισμού 1 εκατ. ευρώ, παρουσιάστηκε ως φοβερό και τρομερό έργο στήριξης των φορέων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: