Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Δέκα λόγοι για να ψηφίσουμε ΣΥΡΙΖΑ

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΤΡΑΤΟΥΛΗ

Στις ευρωεκλογές, εκτός από το να εκλέξουμε ευρωβουλευτές, έχουμε την ευκαιρία να στείλουμε και στις πολιτικές δυνάμεις της χώρας μας πολλαπλά μηνύματα.

Οι πολίτες και η νεολαία που δεν βολεύονται με τη σημερινή κατάσταση έχουν τους εξής δέκα λόγους να στείλουν τα πολιτικά μηνύματά τους στη Ν.Δ. και στο ΠΑΣΟΚ που ευθύνονται γι' αυτή μέσω των ψήφων που θα δώσουν στον ΣΥΡΙΖΑ:

Κάθε ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ αφαιρείται από τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ και μειώνει τη δύναμή τους. Δυσκολεύει την κυβέρνηση της Ν.Δ. να εφαρμόσει το αντικοινωνικό πακέτο που ετοιμάζει για μετά τις ευρωεκλογές. Αναγκάζει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ να τοποθετηθεί συγκεκριμένα πλέον και χωρίς στρογγυλέματα και υπεκφυγές για τα σοβαρά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα της χώρας περιορίζοντας την αλαζονεία που πηγάζει από την προσδοκία τους για αυτοδυναμία στις ερχόμενες ευρωεκλογές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στήριξε πολιτικά και πρωτοστάτησε σε όλους τους κοινωνικούς αγώνες του προηγούμενου διαστήματος για τους μισθούς και την κοινωνική ασφάλιση, για να μην ξεπουληθούν σε ιδιώτες οι δημόσιες επιχειρήσεις (ΟΤΕ, Ολυμπιακή, ΟΣΕ, λιμάνια κ.λπ.), για να στηριχτούν τα εισοδήματα των μικρομεσαίων αγροτών, για να επιβιώσουν οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Για να παρθούν μέτρα για την ανεργία, τις εργασιακές σχέσεις και την ακρίβεια, για τα δημοκρατικά και κοινωνικά δικαιώματα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στάθηκε αταλάντευτα στο πλευρό εκατοντάδων χιλιάδων παιδιών που βγήκαν στους δρόμους τον περασμένο Δεκέμβριο σε ολόκληρη την Ελλάδα με αφορμή τη δολοφονία από αστυνομικό του 15χρονου Αλέξανδρου και με βασική αιτία τα κοινωνικά αδιέξοδα που έχει φορτώσει στους νέους το δικομματικό πολιτικό σύστημα. Αντέξαμε στις συκοφαντίες που δεχτήκαμε από όλο το πολιτικό και μιντιακό σύστημα και δεν κάναμε ούτε βήμα πίσω.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε και κέρδισε μαζί με τους οικολογικά ενεργούς πολίτες πολλές μάχες για την προστασία του περιβάλλοντος, όπως για την απαγόρευση της εισαγωγής του λιθάνθρακα για ηλεκτροπαραγωγή, για τη μη αναθεώρηση των άρθρων 24 και 117 του Συντάγματος, για την «απελευθέρωση» δημόσιων χώρων και παραλιών από ιδιωτικά συμφέροντα, για την υπεράσπιση από την τσιμεντοποίηση του Ελαιώνα και άλλων περιοχών, για τη μη εκτροπή του Αχελώου, για να κατεδαφιστούν παράνομες κεραίες κινητής τηλεφωνίας κ.λπ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διαμορφώσει με τις πιο πλατιές δημοκρατικές διαδικασίες και έχει προτείνει στις υπό εκμετάλλευση τάξεις της κοινωνίας ένα συνολικό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του λαού και της χώρας και για την προώθηση της οικονομίας, των κοινωνικών αναγκών σε αντιπαράθεση και ανταγωνισμό με την οικονομία των κερδών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν η μόνη πολιτική δύναμη της χώρας μας που έγκαιρα παρουσίασε μια συγκροτημένη εναλλακτική πρόταση εξόδου από την κρίση χωρίς να φορτωθούν τα βάρη της οι εργαζόμενοι, οι νέοι, οι μικρομεσαίοι αγρότες και οι επαγγελματίες. Με τη στήριξη των δημόσιων επενδύσεων, με ουσιαστική αύξηση των δημόσιων κοινωνικών δαπανών για 100.000 άμεσες προσλήψεις στον κοινωνικό και στον πράσινο τομέα της οικονομίας. Με τη μείωση του ωραρίου χωρίς μείωση αποδοχών και την απαγόρευση των απολύσεων. Με ουσιαστικές αυξήσεις για την ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης των μισθών, των συντάξεων και των επιδομάτων ανεργίας. Με τη διασφάλιση και ενίσχυση των αποθεματικών της κοινωνικής ασφάλισης, τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των δανειοληπτών. Με την επανεθνικοποίηση της Εθνικής Τράπεζας και την παρέμβασή της για τη μείωση των ληστρικών επιτοκίων χορηγήσεων.

Οι μέχρι σήμερα βουλευτές και ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ήταν και είναι οι πιο ενεργοί και αποτελεσματικοί από αυτούς των άλλων κομμάτων, με παρουσία στους κοινωνικούς αγώνες και μεταφορά των αιτημάτων τους στη Βουλή, στην Ευρωβουλή και στο κεντρικό πολιτικό σκηνικό.

Το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ έχει ιδιαίτερους πολιτικούς συμβολισμούς, αφού, εκτός από δραστήρια πολιτικά στελέχη της Αριστεράς, καταξιωμένους επιστήμονες, διανοούμενους και καλλιτέχνες, συμμετέχουν σε αυτό και εκπρόσωποι της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης και συνδικαλιστές από τον ιματισμό, τα λιμάνια, τους κούριερ και τα stage.

Η ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ, που ο ίδιος είναι ένα ενωτικό εγχείρημα 12 οργανώσεων και κομμάτων της σύγχρονης ριζοσπαστικής αριστεράς και οικολογίας, εγγυάται την προώθηση του διακηρυγμένου στόχου του για τη συγκρότηση του τρίτου εναλλακτικού προς το δικομματισμό πόλου στα αριστερά του πολιτικού συστήματος. Μια πρόταση που αφορά την κοινή δράση του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ, των Οικολόγων-Πράσινων και του κόσμου του ΠΑΣΟΚ που δεν βολεύεται με τις νεοφιλελεύθερες επιλογές της ηγεσίας του.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αγωνίζεται μαζί με τα κόμματα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, και της αντικαπιταλιστικής αριστεράς, καθώς και με τα κοινωνικά κινήματα, αφενός για να ηττηθούν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές που κυριαρχούν στην Ε.Ε., να καταργηθούν οι ιδρυτικές συνθήκες που τις υπαγορεύουν, καθώς και το αντιαναπτυξιακό και αντικοινωνικό σύμφωνο σταθερότητας, και αφετέρου για να αλλάξουμε την Ευρώπη. Για μια άλλη Ευρώπη ειρηνική, κοινωνική, οικολογική, φεμινιστική, ανοιχτή στον υπόλοιπο κόσμο και δημοκρατική.

Για όλους αυτούς τους λόγους όλοι και όλες στις 7 Ιούνη στην κάλπη με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ για να τον αναδείξουμε τρίτη πολιτική δύναμη και να ανοίξουμε το δρόμο για νέες προοδευτικές εξελίξεις στη χώρα μας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μια κρυμμένη υπόγεια απειλή

Η ρύπανση του εδάφους αποτελεί ανησυχητική απειλή για τη γεωργική παραγωγικότητα, την ασφάλεια των τροφίμων και την ανθρώπινη υγεία. Ωστόσο, πολύ λίγα είναι γνωστά για την κλίμακα και τη σοβαρότητα αυτής της απειλής, προειδοποιεί νέα έκθεση του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO).  Η εκβιομηχάνιση, οι πόλεμοι, οι εξορύξεις και η εντατικοποίηση της γεωργίας έχουν αφήσει όλα μια κληρονομιά ρύπανσης του εδάφους σε όλο τον πλανήτη, ενώ με την ανάπτυξη των πόλεων το έδαφος αντιμετωπίζεται ως νεροχύτης για όλο και μεγαλύτερες ποσότητες αστικών αποβλήτων, αναφέρει η έκθεση με τίτλο «Ρύπανση του εδάφουςμια κρυμμένη πραγματικότητα».  Η ρύπανση του εδάφους επηρεάζει τα τρόφιμα που τρώμε, το νερό που πίνουμε, τον αέρα που αναπνέουμε και την υγεία των οικοσυστημάτων μας και η δυναμική των εδαφών για την αντιμετώπιση της ρύπανσης είναι περιορισμένη. Εντούτοις, παρόλο που η εντατικοποίηση της γεωργίας, η βιομηχανική παραγωγή και η αστικοποίηση συνεχίζονται με ταχείς ρυθμούς…

Ακραία φαινόμενα, άναρχη δόμηση, ανύπαρκτη πρόληψη

Για κάθε πυρκαγιά και κάθε πλημμύρα, “απλώς” καταστροφική ή πολύ περισσότερο φονική, υπάρχουν και ευθύνες. Ευθύνες για τη μη πρόληψη, στο μέτρο του δυνατού, και ευθύνες για τις όποιες καθυστερήσεις και τα όποια λάθη στην αντιμετώπιση. Ευθύνες διαχρονικές και σημερινές, σε όλα τα επίπεδα
Ρεπορτάζ: Κάκη Μπαλή Έξι μέρες μετά την ανείπωτη τραγωδία στην ανατολική Αττική, με την εκατόμβη των θυμάτων και με ανθρώπους να αγνοούνται ακόμη, έξι μέρες μετά τις -ευτυχώς μη φονικές- πυρκαγιές στην Κινέτα και την Κρήτη, τρεις μέρες μετά τις απίστευτες πλημμύρες από ένα μπουρίνι στα βόρεια προάστια της Αθήνας, είναι εξαιρετικά δύσκολο να προχωρήσει κανείς σε έναν ψύχραιμο απολογισμό για το πώς έγιναν όλα αυτά και τι πρέπει να γίνει για να μην επαναληφθούν. Σίγουρα η απάντηση στα αγωνιώδη ερωτήματα δεν μπορεί να είναι ότι... φταίει το κακό το ριζικό μας. Βεβαίως, υπάρχουν και ακραία φαινόμενα, που οφείλονται είτε στην αλλαγή των χρήσεων γης είτε στην κλιματική αλλαγή. Αλλά σίγουρα για κάθε πυρκαγιά …

Μπορούν να υπάρξουν δασικές πόλεις;

Του Νίκου Μπελαβίλα* Σε μία καταστροφή σαν την προχθεσινή, αν επιτρέπεται να είναι κανείς ψύχραιμος, να αντέχει, να αναλύσει νηφάλια, οφείλει να ψάξει ξανά για τις αιτίες. Ταυτόχρονα να σκεφτεί την επομένη μέρα. Τι συνέβαινε στα δασοσκεπή και παράκτια προάστια πριν από τη μεγάλη πυρκαγιά, τι θα ακολουθήσει; Ας συμφωνήσουμε πρώτα στη λέξη "προάστια". Η Ραφήνα, το Μάτι, το Ζούμπερι, η Νέα Μάκρη, ο Μαραθώνας, οι Άγιοι Θεόδωροι, η Κινέτα δεν είναι μικροί παραθεριστικοί οικισμοί, χωριουδάκια με λίγα σπίτια και ανθρώπους μέσα στη φύση, δίπλα στη θάλασσα, όπως ήσαν πριν από το 1960. Δεν μιλάμε για χωριά διακοσίων - τριακόσιων κατοίκων, μέσα ή δίπλα στο δάσος, όπου χτυπάει η καμπάνα του συναγερμού, δίνεται εντολή στους κατοίκους να μείνουν στην κεντρική πλατεία για να σωθούν ή να εκκενώσουν. Μιλάμε για μεγάλες πόλεις. 20.000 κάτοικοι στη Ραφήνα και στο Πικέρμι χωρίς τους παραθεριστές, 16.000 στη Νέα Μάκρη, 12.000 στον Μαραθώνα. Ο καλοκαιρινός πληθυσμός υπερβαίνει κατά πολύ τους 100.…