Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2009

Η θέση του Τ.Ε.Ε. για το Αλιευτικό καταφύγιο Παντοκράτορα

Λάβαμε από την Ν.Ε. Πρέβεζας του Τ.Ε.Ε την παρακάτω τοποθέτηση για το αλιευτικό καταφύγιο Παντοκράτορα, την οποία προσυπογράφουμε απερίφραστα

Δημήτρης Παπαδήμος

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας μετά τον αρχικό θόρυβο που δημιουργήθηκε από ευαισθητοποιημένους κατοίκους της πόλης Πρέβεζας όσον αφορά τη κατασκευή του αλιευτικού καταφυγίου Παντοκράτορα και πιθανές επιπτώσεις στο περιβάλλον και σε απάντηση κακόβουλων σχολίων μέσω του τύπου, γνωστοποιεί και διευκρινίζει ότι άμεσα μόλις ενημερώθηκε, επενέβη και διερεύνησε το θέμα, και αφού:
 κλιμάκιό του, έκανε επί τόπου αυτοψία στο χώρο του έργου
 ενημερώθηκε από την επιβλέπουσα υπηρεσία της ΝΑ Πρέβεζας
 έλεγξε το φάκελο του έργου
διαπίστωσε τα παρακάτω:
1. Η κατασκευή του έργου έχει δρομολογηθεί περίπου εδώ και μια δεκαετία
2. Τηρήθηκαν όλες οι νόμιμες διαδικασίες για την ωρίμανση και δημοπράτηση του έργου
3. Η διαβούλευση για την επιλογή θέσης και αναγκαιότητα του έργου έγινε με όλους τους σχετικούς φορείς (τοπικό σύλλογο Παντοκράτορα, Δημοτικό Συμβούλιο Πρέβεζας ,Νομαρχία ,τοπικό τύπο κλπ).
4. Το ΤΕΕ δεν συμμετείχε σε αυτή τη διαβούλευση, καθόσον παρότι θεσμοθετημένος σύμβουλος της πολιτείας και του κράτους, για λόγους που δεν είναι της παρούσης, δεν προβλέπεται από το νόμο και αναλόγως εφόσον κρίνει, το αντιληφθεί ή του ζητηθεί, γνωμοδοτεί σχετικά, όπως έχει συμβεί κατ επανάληψη με σημαντικά προβλήματα ή ζητήματα της πόλης που παρενέβη ή το ίδιο ανέδειξε.
5. Στη συνεδρίαση της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΤΕΕ στις 22-6-2009 που εξέτασε το θέμα, διαπιστώθηκε ότι :
 το έργο αποτελεί έργο υποδομής και θα συνεισφέρει στην ανάπτυξη της πόλης και στην εξυπηρέτηση των πολιτών της και του οικισμού .
 Δεν θεωρεί τα επιχειρήματα περί βλαβών στον Αμβρακικό και στο γόνο των αλιευμάτων σοβαρά ώστε να προκύψει ακύρωση του έργου.
 Η διερεύνηση της υπόθεσης όσον αφορά την επέμβαση του έργου στο φυσικό περιβάλλον, που αποτελεί από μόνη της αιτία για πιθανές βλάβες στην αισθητική του τοπίου, στη συγκεκριμένη φάση ήταν αδύνατη να προχωρήσει καθόσον ούτε χρόνος υπήρχε, ούτε διαδικασία αλλά και δεν μπορούσε να κριθεί από έναν επιστημονικό φορέα ένα έργο, στη λογική του «μ΄αρέσει -δεν μ΄αρέσει». Ο πολίτης αντιθέτως το έχει αυτό το δικαίωμα.
 Θεωρεί ότι όλα τα παραπάνω κρίθηκαν στις προγενέστερες φάσεις (τρεις επιλογές ,επιλέχθηκε η συγκεκριμένη).
 Οι μελέτες συντάχθηκαν από έμπειρους μελετητές της κατηγορίας λιμενικών κλπ. όπως προβλέπεται και μένει η σωστή εφαρμογή των μελετών για την εξασφάλιση της ποιότητας του έργου.
Η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για το σχεδιασμό και το μέλλον της πόλης, είναι σημαντική , αρκεί να είναι έγκαιρη, τεκμηριωμένη και μέσα στα πλαίσια των θεσμοθετημένων κανόνων .
Το ΤΕΕ αποτελεί οργανισμό της διοίκησης (ΝΠΔΔ) , επεμβαίνει , προτείνει και διεκδικεί βελτίωση των όρων και της ποιότητας των έργων με πλήρη τεκμηρίωση, στο κατάλληλο χρόνο , δεν ασκεί συνδικαλισμό και αγωνίζεται για την τήρηση των νόμων και των δημοκρατικών κατακτήσεων της χώρας που πολλές φορές καταστρατηγούνται.
Στη περίπτωση του Αλιευτικού καταφυγίου Παντοκράτορα έχουν τηρηθεί τα παραπάνω.
Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η κατασκευή του θα είναι περισσότερο ωφέλιμη, σημαντική και αισθητικά αποδεκτή, από τις αλλοιώσεις που αναγκαστικά θα προκύψουν στο φυσικό περιβάλλον.
Η αυτοοργάνωση της κοινωνίας των πολιτών και οι αγώνες τους είναι αναγκαίες και απαιτητές για την προστασία των θεσμών, των νόμων και κατά των αυθαιρεσιών που συνυπάρχουν από καταβολής Ελληνικού κράτους.
Εκεί είμαστε συνοδοιπόροι.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ της ΝΕ
ΚΑΝΙΩΡΗΣ ΣΠΥΡΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η κυβέρνηση καταδικάζει τη χώρα σε τεχνολογική και περιβαλλοντική καθυστέρηση στη διαχείριση απορριμμάτων

  Ο νέος Εθνικός Σχεδιασμός Διαχείρισης Αποβλήτων και η στρατηγική της χώρας όσον αφορά στην πρόληψη, στη διαλογή στην πηγή και στην ανακύκλ...