Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η θέση του Τ.Ε.Ε. για το Αλιευτικό καταφύγιο Παντοκράτορα

Λάβαμε από την Ν.Ε. Πρέβεζας του Τ.Ε.Ε την παρακάτω τοποθέτηση για το αλιευτικό καταφύγιο Παντοκράτορα, την οποία προσυπογράφουμε απερίφραστα

Δημήτρης Παπαδήμος

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας μετά τον αρχικό θόρυβο που δημιουργήθηκε από ευαισθητοποιημένους κατοίκους της πόλης Πρέβεζας όσον αφορά τη κατασκευή του αλιευτικού καταφυγίου Παντοκράτορα και πιθανές επιπτώσεις στο περιβάλλον και σε απάντηση κακόβουλων σχολίων μέσω του τύπου, γνωστοποιεί και διευκρινίζει ότι άμεσα μόλις ενημερώθηκε, επενέβη και διερεύνησε το θέμα, και αφού:
 κλιμάκιό του, έκανε επί τόπου αυτοψία στο χώρο του έργου
 ενημερώθηκε από την επιβλέπουσα υπηρεσία της ΝΑ Πρέβεζας
 έλεγξε το φάκελο του έργου
διαπίστωσε τα παρακάτω:
1. Η κατασκευή του έργου έχει δρομολογηθεί περίπου εδώ και μια δεκαετία
2. Τηρήθηκαν όλες οι νόμιμες διαδικασίες για την ωρίμανση και δημοπράτηση του έργου
3. Η διαβούλευση για την επιλογή θέσης και αναγκαιότητα του έργου έγινε με όλους τους σχετικούς φορείς (τοπικό σύλλογο Παντοκράτορα, Δημοτικό Συμβούλιο Πρέβεζας ,Νομαρχία ,τοπικό τύπο κλπ).
4. Το ΤΕΕ δεν συμμετείχε σε αυτή τη διαβούλευση, καθόσον παρότι θεσμοθετημένος σύμβουλος της πολιτείας και του κράτους, για λόγους που δεν είναι της παρούσης, δεν προβλέπεται από το νόμο και αναλόγως εφόσον κρίνει, το αντιληφθεί ή του ζητηθεί, γνωμοδοτεί σχετικά, όπως έχει συμβεί κατ επανάληψη με σημαντικά προβλήματα ή ζητήματα της πόλης που παρενέβη ή το ίδιο ανέδειξε.
5. Στη συνεδρίαση της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΤΕΕ στις 22-6-2009 που εξέτασε το θέμα, διαπιστώθηκε ότι :
 το έργο αποτελεί έργο υποδομής και θα συνεισφέρει στην ανάπτυξη της πόλης και στην εξυπηρέτηση των πολιτών της και του οικισμού .
 Δεν θεωρεί τα επιχειρήματα περί βλαβών στον Αμβρακικό και στο γόνο των αλιευμάτων σοβαρά ώστε να προκύψει ακύρωση του έργου.
 Η διερεύνηση της υπόθεσης όσον αφορά την επέμβαση του έργου στο φυσικό περιβάλλον, που αποτελεί από μόνη της αιτία για πιθανές βλάβες στην αισθητική του τοπίου, στη συγκεκριμένη φάση ήταν αδύνατη να προχωρήσει καθόσον ούτε χρόνος υπήρχε, ούτε διαδικασία αλλά και δεν μπορούσε να κριθεί από έναν επιστημονικό φορέα ένα έργο, στη λογική του «μ΄αρέσει -δεν μ΄αρέσει». Ο πολίτης αντιθέτως το έχει αυτό το δικαίωμα.
 Θεωρεί ότι όλα τα παραπάνω κρίθηκαν στις προγενέστερες φάσεις (τρεις επιλογές ,επιλέχθηκε η συγκεκριμένη).
 Οι μελέτες συντάχθηκαν από έμπειρους μελετητές της κατηγορίας λιμενικών κλπ. όπως προβλέπεται και μένει η σωστή εφαρμογή των μελετών για την εξασφάλιση της ποιότητας του έργου.
Η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για το σχεδιασμό και το μέλλον της πόλης, είναι σημαντική , αρκεί να είναι έγκαιρη, τεκμηριωμένη και μέσα στα πλαίσια των θεσμοθετημένων κανόνων .
Το ΤΕΕ αποτελεί οργανισμό της διοίκησης (ΝΠΔΔ) , επεμβαίνει , προτείνει και διεκδικεί βελτίωση των όρων και της ποιότητας των έργων με πλήρη τεκμηρίωση, στο κατάλληλο χρόνο , δεν ασκεί συνδικαλισμό και αγωνίζεται για την τήρηση των νόμων και των δημοκρατικών κατακτήσεων της χώρας που πολλές φορές καταστρατηγούνται.
Στη περίπτωση του Αλιευτικού καταφυγίου Παντοκράτορα έχουν τηρηθεί τα παραπάνω.
Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η κατασκευή του θα είναι περισσότερο ωφέλιμη, σημαντική και αισθητικά αποδεκτή, από τις αλλοιώσεις που αναγκαστικά θα προκύψουν στο φυσικό περιβάλλον.
Η αυτοοργάνωση της κοινωνίας των πολιτών και οι αγώνες τους είναι αναγκαίες και απαιτητές για την προστασία των θεσμών, των νόμων και κατά των αυθαιρεσιών που συνυπάρχουν από καταβολής Ελληνικού κράτους.
Εκεί είμαστε συνοδοιπόροι.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ της ΝΕ
ΚΑΝΙΩΡΗΣ ΣΠΥΡΟΣ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μια κρυμμένη υπόγεια απειλή

Η ρύπανση του εδάφους αποτελεί ανησυχητική απειλή για τη γεωργική παραγωγικότητα, την ασφάλεια των τροφίμων και την ανθρώπινη υγεία. Ωστόσο, πολύ λίγα είναι γνωστά για την κλίμακα και τη σοβαρότητα αυτής της απειλής, προειδοποιεί νέα έκθεση του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO).  Η εκβιομηχάνιση, οι πόλεμοι, οι εξορύξεις και η εντατικοποίηση της γεωργίας έχουν αφήσει όλα μια κληρονομιά ρύπανσης του εδάφους σε όλο τον πλανήτη, ενώ με την ανάπτυξη των πόλεων το έδαφος αντιμετωπίζεται ως νεροχύτης για όλο και μεγαλύτερες ποσότητες αστικών αποβλήτων, αναφέρει η έκθεση με τίτλο «Ρύπανση του εδάφουςμια κρυμμένη πραγματικότητα».  Η ρύπανση του εδάφους επηρεάζει τα τρόφιμα που τρώμε, το νερό που πίνουμε, τον αέρα που αναπνέουμε και την υγεία των οικοσυστημάτων μας και η δυναμική των εδαφών για την αντιμετώπιση της ρύπανσης είναι περιορισμένη. Εντούτοις, παρόλο που η εντατικοποίηση της γεωργίας, η βιομηχανική παραγωγή και η αστικοποίηση συνεχίζονται με ταχείς ρυθμούς…

Ακραία φαινόμενα, άναρχη δόμηση, ανύπαρκτη πρόληψη

Για κάθε πυρκαγιά και κάθε πλημμύρα, “απλώς” καταστροφική ή πολύ περισσότερο φονική, υπάρχουν και ευθύνες. Ευθύνες για τη μη πρόληψη, στο μέτρο του δυνατού, και ευθύνες για τις όποιες καθυστερήσεις και τα όποια λάθη στην αντιμετώπιση. Ευθύνες διαχρονικές και σημερινές, σε όλα τα επίπεδα
Ρεπορτάζ: Κάκη Μπαλή Έξι μέρες μετά την ανείπωτη τραγωδία στην ανατολική Αττική, με την εκατόμβη των θυμάτων και με ανθρώπους να αγνοούνται ακόμη, έξι μέρες μετά τις -ευτυχώς μη φονικές- πυρκαγιές στην Κινέτα και την Κρήτη, τρεις μέρες μετά τις απίστευτες πλημμύρες από ένα μπουρίνι στα βόρεια προάστια της Αθήνας, είναι εξαιρετικά δύσκολο να προχωρήσει κανείς σε έναν ψύχραιμο απολογισμό για το πώς έγιναν όλα αυτά και τι πρέπει να γίνει για να μην επαναληφθούν. Σίγουρα η απάντηση στα αγωνιώδη ερωτήματα δεν μπορεί να είναι ότι... φταίει το κακό το ριζικό μας. Βεβαίως, υπάρχουν και ακραία φαινόμενα, που οφείλονται είτε στην αλλαγή των χρήσεων γης είτε στην κλιματική αλλαγή. Αλλά σίγουρα για κάθε πυρκαγιά …

Μπορούν να υπάρξουν δασικές πόλεις;

Του Νίκου Μπελαβίλα* Σε μία καταστροφή σαν την προχθεσινή, αν επιτρέπεται να είναι κανείς ψύχραιμος, να αντέχει, να αναλύσει νηφάλια, οφείλει να ψάξει ξανά για τις αιτίες. Ταυτόχρονα να σκεφτεί την επομένη μέρα. Τι συνέβαινε στα δασοσκεπή και παράκτια προάστια πριν από τη μεγάλη πυρκαγιά, τι θα ακολουθήσει; Ας συμφωνήσουμε πρώτα στη λέξη "προάστια". Η Ραφήνα, το Μάτι, το Ζούμπερι, η Νέα Μάκρη, ο Μαραθώνας, οι Άγιοι Θεόδωροι, η Κινέτα δεν είναι μικροί παραθεριστικοί οικισμοί, χωριουδάκια με λίγα σπίτια και ανθρώπους μέσα στη φύση, δίπλα στη θάλασσα, όπως ήσαν πριν από το 1960. Δεν μιλάμε για χωριά διακοσίων - τριακόσιων κατοίκων, μέσα ή δίπλα στο δάσος, όπου χτυπάει η καμπάνα του συναγερμού, δίνεται εντολή στους κατοίκους να μείνουν στην κεντρική πλατεία για να σωθούν ή να εκκενώσουν. Μιλάμε για μεγάλες πόλεις. 20.000 κάτοικοι στη Ραφήνα και στο Πικέρμι χωρίς τους παραθεριστές, 16.000 στη Νέα Μάκρη, 12.000 στον Μαραθώνα. Ο καλοκαιρινός πληθυσμός υπερβαίνει κατά πολύ τους 100.…