Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Η παγκόσμια μέρα περιβάλλοντος βρίσκει τον πλανήτη μπροστά σε κρίσιμα οικολογικά προβλήματα:
φαινόμενο θερμοκηπίου, υπερθέρμανση, εξελισσόμενη κλιματική αλλαγή
συρρίκνωση δασών και τρομερές σε ένταση πυρκαγιές
γεωργία των φυτοφαρμάκων και των ορμονών
ρύπανση ποταμών, λιμνών και θάλασσας
εξάντληση μη ανανεώσιμων φυσικών πόρων και τόσα άλλα
Αποτελέσματα όλα της δραστηριότητας των παγκόσμιων συμφερόντων του κέρδους.

Στην Πρέβεζα και την γύρω περιοχή η Τοπική Επιτροπή του ΣυΡιζΑ επισημαίνει το υπ’ αριθμόν 1 περιβαλλοντικό πρόβλημα, τη ρύπανση του Αμβρακικού, αποτέλεσμα του μοντέλου ανάπτυξης, που βάζει τα κέρδη πάνω από τους ανθρώπους και τη φύση.
Του καπιταλιστικού αναπτυξιακού μοντέλου, που ακολουθήθηκε πιστά από τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠαΣοΚ.
Και αφιερώνει τη σημερινή μέρα , στη δράση για τη σωτηρία του
Η πρόσφατη κινητοποίηση των φορέων της περιοχής, μετά από κάλεσμα του Δήμου Πρέβεζας, έδειξε το μέγεθος του προβλήματος και απαίτησε από τους υπεύθυνους να πάρουν τα αναγκαία μέτρα.
Παρά την υπογραφή της ΚΥΑ με την οποία χαρακτηρίζεται και οριοθετείται το Εθνικό Πάρκο υγροτόπων του Αμβρακικού, τίποτα δεν έχει γίνει στην πράξη προς την κατεύθυνση υλοποίησης των αμφίβολης αποτελεσματικότητας όρων και περιορισμών στις χρήσεις και τις δραστηριότητες που καθορίζει η ΚΥΑ για τη προστασία του. Είναι χαρακτηριστικό ότι η εφαρμογή της ΚΥΑ δεν προκαλεί καμιά δαπάνη στον κρατικό προϋπολογισμό!!!
Ακόμα και η ισχύς της ΚΥΑ δεν είναι εξασφαλισμένη και ακλόνητη, αν δεν υπάρξει σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, όπως ορίζει ο νόμος.
Αλλά και η σύσταση του Φορέα Διαχείρισης Αμβρακικού δεν αρκεί για την υλοποίηση καμιάς δραστηριότητας. Απόδειξη ότι το ίδιο το ΔΣ του Φορέα έχει διαπιστώσει ελλιπή χρηματοδότηση και στελέχωση, ασαφείς αρμοδιότητες, χρονοβόρες διαδικασίες στην διεκπεραίωση.
Πως λοιπόν θα υλοποιηθούν οι εξαγγελίες και οι διαβεβαιώσεις του κ. Τρυφωνίδη και της Κυβέρνησής του;
Δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα από αυτή την Κυβέρνηση.
Την υπόθεση αρχίζουν να παίρνουν στα χέρια τους η Τοπική Αυτοδιοίκηση,
οι μαζικοί φορείς της περιοχής , οι οικολογικές οργανώσεις και η προοδευτική πανεπιστημιακή κοινότητα, που απαιτούν:
§ Χρηματοδότηση, στελέχωση και απόδοση αποφασιστικών και ελεγκτικών αρμοδιοτήτων στον Φορέα Διαχείρισης.
§ Να προσανατολιστούν οι δράσεις του ΕΣΠΑ Ηπείρου στην απορρύπανση του Αμβρακικού
§ Επιτάχυνση της απομάκρυνσης των δεξαμενών υγρών καυσίμων
§ Επιτάχυνση της επανεξέτασης των αδειών ιχθυοκαλλιεργειών
§ Απαγόρευση χρήσης αγροχημικών σκευασμάτων και γενίκευση της βιολογικής καλλιέργειας σε όλες τις λεκάνες των ποταμών που εκβάλλουν στον Αμβρακικό με αντίστοιχη χρηματοδότηση των καλλιεργητών.
§ Κατασκευή βιολογικών καθαρισμών για όλα τα αστικά και κτηνοτροφικά λύματα
§ Βιώσιμο πρόγραμμα αειφόρου ανάπτυξης για την αρμονική συνύπαρξη ανθρώπινων δραστηριοτήτων και περιβάλλοντος.
Σ’ αυτή την κατεύθυνση ο ΣυΡιζΑ θα προχωρήσει σε επιστημονικές συζητήσεις, λαϊκές συνελεύσεις, αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

5 Ιουνίου 2008
ΣυΡιζΑ Πρέβεζας

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μια κρυμμένη υπόγεια απειλή

Η ρύπανση του εδάφους αποτελεί ανησυχητική απειλή για τη γεωργική παραγωγικότητα, την ασφάλεια των τροφίμων και την ανθρώπινη υγεία. Ωστόσο, πολύ λίγα είναι γνωστά για την κλίμακα και τη σοβαρότητα αυτής της απειλής, προειδοποιεί νέα έκθεση του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO).  Η εκβιομηχάνιση, οι πόλεμοι, οι εξορύξεις και η εντατικοποίηση της γεωργίας έχουν αφήσει όλα μια κληρονομιά ρύπανσης του εδάφους σε όλο τον πλανήτη, ενώ με την ανάπτυξη των πόλεων το έδαφος αντιμετωπίζεται ως νεροχύτης για όλο και μεγαλύτερες ποσότητες αστικών αποβλήτων, αναφέρει η έκθεση με τίτλο «Ρύπανση του εδάφουςμια κρυμμένη πραγματικότητα».  Η ρύπανση του εδάφους επηρεάζει τα τρόφιμα που τρώμε, το νερό που πίνουμε, τον αέρα που αναπνέουμε και την υγεία των οικοσυστημάτων μας και η δυναμική των εδαφών για την αντιμετώπιση της ρύπανσης είναι περιορισμένη. Εντούτοις, παρόλο που η εντατικοποίηση της γεωργίας, η βιομηχανική παραγωγή και η αστικοποίηση συνεχίζονται με ταχείς ρυθμούς…

Ακραία φαινόμενα, άναρχη δόμηση, ανύπαρκτη πρόληψη

Για κάθε πυρκαγιά και κάθε πλημμύρα, “απλώς” καταστροφική ή πολύ περισσότερο φονική, υπάρχουν και ευθύνες. Ευθύνες για τη μη πρόληψη, στο μέτρο του δυνατού, και ευθύνες για τις όποιες καθυστερήσεις και τα όποια λάθη στην αντιμετώπιση. Ευθύνες διαχρονικές και σημερινές, σε όλα τα επίπεδα
Ρεπορτάζ: Κάκη Μπαλή Έξι μέρες μετά την ανείπωτη τραγωδία στην ανατολική Αττική, με την εκατόμβη των θυμάτων και με ανθρώπους να αγνοούνται ακόμη, έξι μέρες μετά τις -ευτυχώς μη φονικές- πυρκαγιές στην Κινέτα και την Κρήτη, τρεις μέρες μετά τις απίστευτες πλημμύρες από ένα μπουρίνι στα βόρεια προάστια της Αθήνας, είναι εξαιρετικά δύσκολο να προχωρήσει κανείς σε έναν ψύχραιμο απολογισμό για το πώς έγιναν όλα αυτά και τι πρέπει να γίνει για να μην επαναληφθούν. Σίγουρα η απάντηση στα αγωνιώδη ερωτήματα δεν μπορεί να είναι ότι... φταίει το κακό το ριζικό μας. Βεβαίως, υπάρχουν και ακραία φαινόμενα, που οφείλονται είτε στην αλλαγή των χρήσεων γης είτε στην κλιματική αλλαγή. Αλλά σίγουρα για κάθε πυρκαγιά …

Μπορούν να υπάρξουν δασικές πόλεις;

Του Νίκου Μπελαβίλα* Σε μία καταστροφή σαν την προχθεσινή, αν επιτρέπεται να είναι κανείς ψύχραιμος, να αντέχει, να αναλύσει νηφάλια, οφείλει να ψάξει ξανά για τις αιτίες. Ταυτόχρονα να σκεφτεί την επομένη μέρα. Τι συνέβαινε στα δασοσκεπή και παράκτια προάστια πριν από τη μεγάλη πυρκαγιά, τι θα ακολουθήσει; Ας συμφωνήσουμε πρώτα στη λέξη "προάστια". Η Ραφήνα, το Μάτι, το Ζούμπερι, η Νέα Μάκρη, ο Μαραθώνας, οι Άγιοι Θεόδωροι, η Κινέτα δεν είναι μικροί παραθεριστικοί οικισμοί, χωριουδάκια με λίγα σπίτια και ανθρώπους μέσα στη φύση, δίπλα στη θάλασσα, όπως ήσαν πριν από το 1960. Δεν μιλάμε για χωριά διακοσίων - τριακόσιων κατοίκων, μέσα ή δίπλα στο δάσος, όπου χτυπάει η καμπάνα του συναγερμού, δίνεται εντολή στους κατοίκους να μείνουν στην κεντρική πλατεία για να σωθούν ή να εκκενώσουν. Μιλάμε για μεγάλες πόλεις. 20.000 κάτοικοι στη Ραφήνα και στο Πικέρμι χωρίς τους παραθεριστές, 16.000 στη Νέα Μάκρη, 12.000 στον Μαραθώνα. Ο καλοκαιρινός πληθυσμός υπερβαίνει κατά πολύ τους 100.…