Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Παρέμβαση επιθεωρητών Περιβάλλοντος για τα διόδια σε Αφίδνες, Καπανδρίτι, Μαλακάσα



Θέμα νομιμότητας θέτουν εμμέσως οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος για την κατασκευή των σταθμών διοδίων στις Αφίδνες, στο Καπανδρίτι και στη Μαλακάσα, δικαιώνοντας τις Επιτροπές Αγώνα Κατοίκων, Πολιτών και Εργαζόμενων Ενάντια στα Διόδια.

Συγκεκριμένα, οι επιθεωρητές ζητούν από την κοινοπραξία που κατασκευάζει τον αυτοκινητόδρομο Μεταμόρφωση Αττικής – Σκάρφεια Φθιώτιδας, δεκατέσσερις μελέτες και εγκρίσεις, και κατ’ επέκταση θεσμική τεκμηρίωση, σύμφωνα με την οποία οι διατάξεις του νόμου 3555/2007, που κυρώνει τη σύμβαση των έργων, κατισχύουν των άρθρων του προεδρικού διατάγματος 1979, τα οποία διέπουν τη δόμηση σε εκτός σχεδίου περιοχές.

Για την κατασκευή των συγκεκριμένων σταθμών διοδίων, η Πολεοδομία Καπανδριτίου έχει ήδη επιβάλει ιδιαίτερα τσουχτερά πρόστιμα. Από την πλευρά της πάντως, η κοινοπραξία έχει καταθέσει ένσταση στην απόφαση, υποστηρίζοντας ότι με βάση τη σύμβαση δεν απαιτείται η έκδοση οικοδομικής άδειας, ενώ τονίζει ότι δεν κατασκεύασε νέους σταθμούς αλλά ανακαίνισε υπάρχουσες εγκαταστάσεις.

Όπως αναφέρει η «Ελευθεροτυπία», το έγγραφο που έχει στη διάθεσή της με ημερομηνία 20.10.2010, εκδόθηκε ύστερα από σύσκεψη στην οποία μετείχαν οι αρμόδιοι του υπουργείου Υποδομών που ασκούν την επίβλεψη των έργων, καθώς και εκπρόσωποι της κοινοπραξίας. Η σύσκεψη έγινε ύστερα από παρεμβάσεις δημοτικών αρχών και πολιτών της βορειο-ανατολικής Αττικής προς τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές, τους επιθεωρητές περιβάλλοντος και δημόσιας διοίκηση, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων ενάντια στην επιβολή διοδίων μέσα σε κατοικημένη περιοχή και για καθημερινές μετακινήσεις.

Οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος επιπλέον ζητούν:
- τις ενέργειες που έχουν γίνει για τον καθορισμό των θέσεων των σταθμών μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης
- το σχέδιο επέμβασης για την αντιμετώπιση ρύπανσης από ατύχημα
- τις εγκεκριμένες φυτοτεχνικές μελέτες για τα έργα πρασίνου στον αυτοκινητόδρομο
- τη μελέτη για τα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος στους χώρους εξυπηρέτησης των οδηγών και της διενέργειας τεχνικών ελέγχων.

Στις 22 Οκτωβρίου, οι δήμαρχοι Άνοιξης και Αγίου Στεφάνου, οι πρόεδροι των κοινοτήτων Κρυνερίου, Μαλακάσας και Πολυδενδρίου, καθώς και άλλοι πέντε νομαρχιακοί και κοινοτικοί σύμβουλοι, κατέθεσαν στο γραφείο του υπουργού Δημήτρη Ρέππα έγγραφο, που κοινοποιείται στις εισαγγελικές και εποπτικές αρχές, με το οποίο επισημαίνουν ότι η κοινοπραξία δεν έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, που με βάση τη σύμβαση είναι απαραίτητος όρος για να λάβει την προβλεπόμενη κρατική ενίσχυση. Οι παραβιάσεις αυτές συνεπάγονται και ποινικές ρήτρες για κάθε ημέρα καθυστέρησης, που ήδη ξεπερνούν τα 37 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται επίσης, ότι το συντονιστικό ενάντια στα διόδια, προειδοποιεί ότι θα ξεκινήσει αντίστοιχο κίνημα και στα δρομολόγια των τρένων, αντιδρώντας στην αύξηση στις τιμές των εισιτηρίων, στο πλαίσιο του νέου νόμου για τον ΟΣΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η κυβέρνηση καταδικάζει τη χώρα σε τεχνολογική και περιβαλλοντική καθυστέρηση στη διαχείριση απορριμμάτων

  Ο νέος Εθνικός Σχεδιασμός Διαχείρισης Αποβλήτων και η στρατηγική της χώρας όσον αφορά στην πρόληψη, στη διαλογή στην πηγή και στην ανακύκλ...