Πέμπτη 23 Ιουλίου 2009

Η ΠΡΕΒΕΖΑ ΤΙΜΑ ΤΟΝ ΚΑΡΥΩΤΑΚΗ – 81 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ

Φιλολογικά, ερευνητικά, φιλοσοφικά, κοινωνικά ερεθίσματα επιπέδου νοιώσαμε όσοι παρευρεθήκαμε στην εκδήλωση τιμής για τον τραγικό ποιητή Καρυωτάκη, που η μοίρα έδεσε τόσο σφιχτά με την πόλη μας. Ανάμικτα συναισθήματα κυριάρχησαν μέσα μας καθώς ξετυλίγονταν μπροστά μας το πρόγραμμα της βραδιάς.
Την πρώτη γεύση μας κέρασε ο Κώστας Αντύπας, που ανάμιξε λόγια και μουσικές για την μικρή μας πόλη. Θάνατος, απελπισία, οργή, εναντίωση, όνειρο ζήτησαν από τον ποιητικό λόγο να σπάσει τις αλυσίδες.
Στη συνέχεια οι λόγιοι της βραδιάς μας ταξίδεψαν με όχημα τη ζωή και το έργο του ποιητή στα βάθη της συνείδησής μας για να σκεφτούμε άλλη μια φορά τον λόγο τον καλό της πορείας μας σ’ αυτή τη γη
Ο Τάσος ο Ψαρράς ήδη μας είχε ενθουσιάσει με την τηλεοπτική δουλειά του, μια αξιαγάπητη όαση στο σκουπιδαριό των καναλιών . Και με την προσωπική του εξιστόρηση, απέδειξε πως με την έρευνα, το μεράκι, την ευσυνειδησία, την τέχνη μπορείς να ταράξεις τα νερά της απάθειας της μικροπρέπειας και των κοινωνικών συμβάσεων.
Αφήσαμε τελευταία την πρόταση του Δήμαρχου Πρέβεζας, για δημιουργία Ιδρύματος Καρυωτάκη, αλλά και την αγορά του σπιτιού, που έμεινε στην Πρέβεζα ο ποιητής, με σκοπό την μετατροπή του σε Μουσείο. Είναι φανερό ότι ο Μιλτιάδης Κλάπας έβαλε πιο ψηλά τον πολιτιστικό πήχη σε μια πόλη, που έχει ανάγκη να ζήσει με πολιτισμό και μάλιστα συνυφασμένο με έναν μεγάλο στοχαστή. Η πρόταση αυτή πρέπει να βαθύνει στην προοπτική της ανάδειξης της έρευνας, της ποίησης, των γραμμάτων. Για να ωφεληθούμε όλοι, κυρίως πνευματικά, σ’ ένα πολιτικό περιβάλλον εχθρικό. Και είναι στο χέρι του, αλλά και το δικό μας, των πολιτών, να αποδείξουμε ότι μπορούμε.

Πρέβεζα 23 Ιουλίου 2009

Δημήτρης Παπαδήμος
dpapad1@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η κυβέρνηση καταδικάζει τη χώρα σε τεχνολογική και περιβαλλοντική καθυστέρηση στη διαχείριση απορριμμάτων

  Ο νέος Εθνικός Σχεδιασμός Διαχείρισης Αποβλήτων και η στρατηγική της χώρας όσον αφορά στην πρόληψη, στη διαλογή στην πηγή και στην ανακύκλ...