Πέμπτη 30 Ιουλίου 2009

Αναμένοντας τη δίκη που θα λυτρώσει τον Ασωπό

Σε αντίθεση με άλλες δίκες που γίνονται με συνοπτικές διαδικασίες η δίκη για τη ρύπανση του ποταμού Ασωπού, που ήταν να αρχίσει αυτές τις ημέρες αναβλήθηκε για τις 27 Ιανουαρίου 2010. Ποιός βιάζεται άλλωστε;
Στο εδώλιο πρόκειται να βρεθούν 15 βιομηχανίες που αντιμετωπίζουν βαριές κατηγορίες για την υποβάθμιση του οικοσυστήματος αλλά και για τους κινδύνους στους οποίους εκτίθεται η υγεία των κατοίκων της περιοχής των Οινοφύτων.
Ο εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Θήβας πρόσθεσε στο βαρύ κατηγορητήριο των 15 βιομηχανιών τις κατηγορίες για πρόκληση σωματικής βαριάς σωματικής βλάβης και θανάτου, αφού τα κρούσματα καρκίνου τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί κατά πολύ στην ευρύτερη περιοχή.
Οι 15 βιομηχανίες που θα καθίσουν στο εδώλιο αν κριθούν ένοχες αντιμετωπίζουν ποινή κάθειρξης έως δέκα ετών.
Οι θάνατοι από καρκίνο στην πόλη που υδροδοτείται από τον υδροφόρο ορίζοντα, που μόλυνε η ασυδοσία της κερδοσκοπίας, έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια από 6% σε 32%.
Οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής έχουν δώσει πολλούς αγώνες για να εισακουστούν τα αιτήματα τους και συνεχίζουν την πάλη τους. Κατά καιρούς έχουν επιβληθεί πρόστιμα στις βιομηχανίες που ρυπαίνουν τον Ασωπό, χωρίς ωστόσο να συμμορφωθούν.
Ζητώντας την καταδίκη της Ελλάδας για το περιβαλλοντικό έγκλημα που βρίσκεται σε εξέλιξη γύρω από τα σπίτια τους εδώ και 35 χρόνια... 19 πολίτες της βιομηχανικής περιοχής Ασωπού προσφεύγουν στην Κομισιόν, με την κατηγορία της παραβίασης οκτώ κοινοτικών οδηγιών ...και της ποιότητας ζωής τους γενικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η κυβέρνηση καταδικάζει τη χώρα σε τεχνολογική και περιβαλλοντική καθυστέρηση στη διαχείριση απορριμμάτων

  Ο νέος Εθνικός Σχεδιασμός Διαχείρισης Αποβλήτων και η στρατηγική της χώρας όσον αφορά στην πρόληψη, στη διαλογή στην πηγή και στην ανακύκλ...