Πέμπτη, 23 Ιουλίου 2009

ΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΖΗΤΑΕΙ ΜΙΜΗΤΕΣ


Μια ευχάριστη περιβαλλοντική έκπληξη μας περίμενε την Τετάρτη 22 Ιουλίου στην Άρτα. Από μέρες είχαμε εντοπίσει τις αφίσες που ανάγγελλαν την συναυλία του Σωκράτη Μάλαμα. Γιατί να το κρύψουμε ; Τον Σωκράτη τον ακολουθούμε όσο μπορούμε στην μουσική και πολιτισμική πορεία του. Μας ανεβάζει ο στίχος του, μας συνεπαίρνει η μουσική του, φεύγουμε από τη μίζερη καθημερινότητα ακούγοντας την πριγκηπέσα του, ζηλεύουμε την κολυμπήθρα που του ρίξανε νερό αλκοολούχο, θυμώνουμε που όσα κοστίζουν μια δραχμή γι’ άλλους κοστίζουν μια ζωή. Όλο μας το είναι σε συναισθηματική ανάταση, σε πολιτιστική απογείωση, σε ανθρωπιστική αναζήτηση, σε ανατρεπτική διάθεση.
Κάπως έτσι νοιώσαμε και στην πρόσφατη συναυλία του, που δόθηκε στο…. Νταμάρι της Βαλαώρας του Δήμου Πέτα. Μα είναι δυνατόν; Σ’ αυτή τη χωματερή θα γίνει συναυλία; Εκεί που ο «ανθρώπινος» πολιτισμός άνοιξε πολιτιστική πληγή εξορύσσοντας εκατομμύρια κυβικά βράχου. Κι’ όμως άλλοι άνθρωποι (χωρίς εισαγωγικά) κατάφεραν και μετέτρεψαν αυτόν τον τεράστιο, αχανή χώρο σε πολιτιστική….πηγή, που δρόσισε μουσικά πάνω από χίλια άτομα. Και δεν χρειάστηκε να ζητήσουν άδεια από όσους χρησιμοποίησαν το σώμα αυτού του βράχου για να κερδίσουν χρήμα και σπίτι
Συγχαρητήρια στους εμπνευστές και συντελεστές αυτής θετικής μετάλλαξης, που μας γεμίζει ελπίδες ότι κάτι …κινείται ακόμα. Αρκεί να πετάξουμε από πάνω μας τα κλουβιά, μαζί μ’ αυτούς που μας έχουν βάλει μέσα ….
Ζητάμε πολλά, αν ζητήσουμε μιμητές;

Πρέβεζα 23 Ιουλίου 2009

Δημήτρης Παπαδήμος
dpapad1@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: